Популярні публікації

середу, 1 серпня 2018 р.

Асканія - Нова - 200 років

  Перлина Херсонщини - Асканія -Нова.
  Якось на гостину завітали до  нас діти та внучок  із Санкт-Петербурга . Щоб побачити безмежні Херсонські степи і рукотворну роботу талановитих українських людей ми помандрували в Асканію -Нову. Запрошуємо і Вас подивитись на заповідник нашими очима.
Біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна науково-дослідна установа в системі Національної академії аграрних наук України, державний заповідник, заснований в 1898 році Фрідріхом Фальц-Фейном.
На території України в Херсонській області поблизу однойменного населеного пункту існує біосферний заповідник Асканія-Нова — рукотворне диво. Це унікальний музей під відкритим небом. Другого такого місця не існує на планеті. Загальна площа заповідника становить 33 тисячі гектар і ділиться на дендропарк, зоопарк та заповідний цілинний степ, де зібрані близько трьох тисяч видів тварин і п’ятисот видів рослин. Але, це ще не всі цікаві факти про заповідник Асканія Нова....
Унікальність даного місця полягає в тому, що дендропарк створений штучно на місці солончаків і сильних вітрів — там, де в принципі не може нічого рости. На даний момент колекція парку налічує близько трьох тисяч рослин. А в зоопарку зібрано близько тридцяти видів птахів і надані практично всі види тварин, які населяють степи Асканії. Також примітно місце тим, що степ, на якому створили заповідник був безводний. З цієї причини була розроблена унікальна система каналів і штучних озер, яка зайняла перше місце на виставці досягнень в Парижі в 19 столітті. У 2008 році біосферний заповідник Асканія-Нова здобув перемогу в акції «Сім природних чудес України», а в 2009 році представляв Україну у Всесвітньому конкурсі «Сім нових чудес природи».
Цей розкішний оазис створив барон Фрідріх Фальц-Фейн, предок німецьких колоністів, які освоювали південні українські степи і володіли землею, на якій знаходиться Асканія-Нова. В кінці XIX століття, ще будучи зовсім юним, Фальц-Фейн почав створювати перші вольєри для птахів і звірів.
Пам'ятник Фрідріху Фальц - Фейну розташований на території заповідника
Дитяче захоплення Фрідріха стало справою його життя, його зусиллями був створений зоопарк і красивий дендропарк. Але найвидатнішою справою Фальц-Фейна було створення унікального заповідника на ділянці типчаково-ковилового степу.
Тож запрошуємо разом з нами у цікаву мандрівку по заповіднику  Асканія – Нова.


















Немає коментарів:

Дописати коментар