Популярні публікації

середу, 9 грудня 2015 р.

Запалимо свічку пам"яті


     Уже багато років не сходить із уст світової спільноти голодомор 1932-1933 років. І чим далі трагедія, тим більше говорять про неї. Сумління людства не в змозі осягнути й повірити, що з людьми могли сотворити  розумні істоти. Адже було загублено не тисячі , а  мільйони, багато мільйонів невинних душ, насамперед дитячих. Їх не розстріляли з рушниць і не порубали шаблями. Їх прирекли на повільне, тривале розтягнуте на тижні вмирання у нестерпних муках, в багатоденному очікуванні неминучої смерті.
     Уже традиційно у четверту  суботу листопада кожного року Україна та світ вшановують пам'ять про невинно загиблих від голоду у 1932-1933 роках.
      В нашій  бібліотеці було оформлено книжкову виставку та проведено бібліографічний огляд "День пам’яті жертв Голодоморів в Україні". 
     Велику увагу бібліотекарі приділяють краєзнавчому фонду,де збираються матеріали саме про наш край. Ті страшні події відображені в таких документах як:  «Книга пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років у Білозерському  районі»,  “Жниво Молоха”    В.Піддубняка (про голод 1932-1933рр. на Херсонщині)зібрано папку з розповідями жителів нашого села -  очевидців голодомору  “Голгофа голодної смерті”.
   








  «Запали свічку» — акція, яка відбувається у День пам'яті жертв голодоморів, тобто у 4-ту суботу листопада щороку. Традиційно о 16.00 пам'ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконня.   Люди запалюють свічки у своїх вікнах за кожним втраченим життям — як світло пам’ яті про тих людей, котрі хотіли радіти сонцю, працювати, виховувати дітей, мріяти  про майбутнє,  хотіли бути щасливими.